Met slim laden en bidirectioneel laden kunnen elektrische auto’s dienen als flexibele stroomopslag voor het net, wat tegen 2040 Europa jaarlijks tot 22 miljard euro kan besparen. Dit concept helpt pieken in duurzame energieproductie op te vangen, waardoor de afhankelijkheid van conventionele energiebronnen vermindert en kosten voor netwerkuitbreiding dalen. Een kleine deep-dive...
Elektrische auto’s als buffer voor het stroomnet: een blik op de toekomst
Met tweerichtingsladen (bidirectioneel laden) hebben elektrische auto’s het potentieel om als flexibele buffercapaciteit voor het stroomnet te fungeren. Volgens een recente studie van het Fraunhofer-instituut, in opdracht van Transport & Environment (T&E), kan dit Europa op termijn jaarlijks tientallen miljarden euro’s besparen in productie- en distributiekosten. Tegen 2030 kan bidirectioneel laden naar schatting zo'n 10 miljard euro per jaar aan besparingen opleveren. In 2040 loopt dit mogelijk op tot 22 miljard euro.
Batterijen van elektrische voertuigen: onbenut potentieel
De batterijen van geparkeerde elektrische auto’s bieden een uitkomst om pieken en dalen in de productie van hernieuwbare energiebronnen op te vangen. Door de opgewekte energie tijdelijk op te slaan in deze voertuigen, kan het elektriciteitsnet efficiënter omgaan met variaties in wind- en zonne-energie. Het Fraunhofer-rapport toont aan dat de extra opslagcapaciteit van elektrische voertuigen met de juiste infrastructuur tegen 2040 een groei van 40% aan zonnepanelen mogelijk maken. Dit zou een toename van 430 gigawatt aan zonnecapaciteit betekenen, waardoor de afhankelijkheid van conventionele energiecentrales vermindert.
Wat is Vehicle-to-Grid (V2G)?
Vehicle-to-Grid (V2G) is een technologie waarmee elektrische auto’s niet alleen opgeladen kunnen worden, maar ook energie terug kunnen leveren aan het net. Hiervoor zijn tweerichtingslaadstations nodig, die op termijn als standaard binnen Europa beschikbaar zouden moeten zijn. Momenteel wacht de sector op een uniforme Europese standaard, waaraan gewerkt wordt in project zoals SCALE.
Voor de duidelijkheid: V2G verschilt van Vehicle-to-Home (V2H), waarbij een elektrische auto als thuisbatterij fungeert en bijvoorbeeld apparaten van stroom voorziet. Beide vormen van bidirectioneel laden worden vaak door elkaar gehaald, maar het fundamentele verschil is dat V2G direct bijdraagt aan het stabiliseren van het openbare stroomnet.
Verminderde kosten voor netwerkuitbreiding
Met een volledig functionerend V2G-systeem kan de noodzaak voor dure netwerkuitbreidingen afnemen. Dit bespaart niet alleen miljarden euro's aan infrastructuurkosten, maar maakt ook een robuustere en stabielere energievoorziening mogelijk. T&E benadrukt echter dat V2G de noodzaak voor netwerkversterking niet volledig zal vervangen, maar wel kan verlichten.
Volgens de studie zou het V2G-potentieel van elektrische voertuigen in 2040 kunnen bijdragen aan 9% van de jaarlijkse stroomproductie, waarmee het systeem op piekmomenten tot 15 à 20% van de vraag zou kunnen opvangen.
V2G en de levensduur van batterijen
Interessant genoeg concludeert het Fraunhofer-rapport dat V2G de levensduur van batterijen mogelijk zelfs verlengt. Door het laden en ontladen rond de ideale laadcapaciteit van 20-80% te houden, wordt de batterij minder vaak volledig ontladen of opgeladen, wat slijtage beperkt. Dit staat in contrast met eerdere veronderstellingen dat bidirectioneel laden batterijen sneller zou doen verouderen.
V2G in de praktijk: SCALE en GoodMoovs
Het recente Fraunhofer-rapport sluit aan bij de strategische doelstellingen van initiatieven zoals het SCALE-project (Smart Charging Alignment for Europe) en de mogelijkheden en roadmap van Parttime Lease by mobi2share partner GoodMoovs, een platform voor elektrische deelauto’s dat de software levert voor mobi2share. Het driejarige Horizon Europe-project SCALE streeft naar een open en interoperabel ecosysteem voor slim laden en bidirectioneel laden. Samen met 30 projectpartners werkt GoodMoovs aan het testen van V2X-oplossingen in realistische toepassingen om grootschalige implementatie te bevorderen.
De inzet van SCALE en GoodMoovs op slimme laadoplossingen bevestigt de relevantie van bidirectionele technologieën binnen een toekomstbestendig Europees energiesysteem. Met EV’s als geïntegreerde energiebuffers kan Europa zijn overgang naar duurzame energiebronnen versnellen.
SCALE is een driejarig project (2022-2025) dat medegefinancierd wordt door het nieuwe Horizon Europe-programma met een budget van ongeveer 10 miljoen euro. Het heeft tot doel de slimme laadinfrastructuur te bevorderen en de massale inzet van elektrische voertuigen te vergemakkelijken.
Voor meer informatie over GoodMoovs, bezoek: [www.goodmoovs.com]
Voor meer informatie over SCALE, bezoek: [https://scale-horizon.eu/]